В Сумах підтримали Всеукраїнську акцію переселенців

В Сумах підтримали ініціативу, мета якої - привернути увагу новообраних депутатів до необхідності відновлення політичних прав громадян України, які змушені були покинути свої домівки внаслідок війни. Адже вони шостий рік поспіль платять податки в своїх нових громадах та хочуть нарешті обирати місцеву владу там, де живуть як «невидимі_виборці». Ситуація складається таким чином, що більше 1,2 млн переселенців в Україні, мають право голосу, але не можуть ним скористатися.

Ідея проведення Всеукраїнської хвилі належить партнерам УГСПЛ – Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», які є співавторами законопроекту №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)», який був зареєстрований 27.03.2017 року. На жаль, депутати Верховної Ради VIII скликання розглянули цей законопроект з політичних причин. Тому новий парламент отримує давні очікування 1,2 мільйонів виборців-переселенців та близько 5,5 млн внутрішніх мігрантів, які також не можуть голосувати за місцем фактичного проживання. Подібні акції вже пройшли у Лисичанську, Харкові, Ужгороді, Шостці, Конотопі.

Приймальня УГСПЛ на Сумщині ініціювала проведення заходу в м. Суми та подякувала тим, хто відгукнувся: журналістам Сумської редакції Latifundist.com, серед яких є як переселенці, так і трудові мігранти, представникам активної спільноти ВПО у місті Суми та постійним надійним партнерам приймальні: Регіональному центру з надання БВПД у Сумській області та Сумському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Згідно Конституції України (статті 38,70), право брати участь у виборах мають всі дієздатні громадяни України, які досягли 18 років. Але інші законодавчі акти та практичні обставини обмежують можливість реалізації цього права для щонайменше 4% виборців, які покинули власні домівки внаслідок російської агресії. Положення виборчого законодавства виключають можливість участі громадян України в обранні депутатів у одномандатних округах на парламентських виборах та на місцевих виборах через прив’язку виборчої адреси до зареєстрованого місця проживання, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Отримати консультацію від правозахисників приймальні УГСПЛ в м. Суми можна за телефоном: 095 354 98 88 або особисто за адресою громадської приймальні УГСПЛ: м. Суми, вул. Бєлінського 2, оф. 4.

Громадська приймальня УГСПЛ працює в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підготовлено в ГП УГСПЛ м. Суми

Галерея фото