У судах Сумської області опитають учасників судових проваджень

Протягом березня-квітня 2019 року у всіх судах Сумської області проводиться опитування відвідувачів щодо їх задоволеності роботою судів за допомогою спеціальних анонімних анкет.

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини спільно з Північною правозахисною групою (м. Суми) розпочали реалізацію проекту «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ) в Сумській та Чернігівській областях» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Для вивчення рівня довіри громадськості до судів у всіх 23 судах загальної, господарської та адміністративної юрисдикції Сумської області, інтерв’юери запропонують відвідувачам суду заповнити анонімну анкету із декількома блоками запитань.

Представники команд інтерв’юерів пройдуть відповідне навчання та ознайомляться з кращими практиками взаємодії судів і громадськості в Україні, практичними аспектами моніторингу якості надання судових послуг громадянам за методологією карток громадянського звітування, основними вимірами щодо оцінки якості роботи суду, вдосконалять навички планування роботи та проведення опитування користувачів судових послуг.

В ході реалізації проекту буде зібрана та проаналізована інформація за такими параметрами як доступність суду, зручність та комфортність перебування в суді, повнота та ясність інформації, прийнятність витрат, пов’язаних зі зверненням до суду, доступність правової допомоги у разі необхідності, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи працівників апарату суду, сприйняття роботи судді.

Активна фаза опитування відвідувачів судів проводитиметься протягом березня-квітня 2019 року. В рамках дослідження буде опитано щонайменше 2000 респондентів. Очікується, що проведення подібного вивчення думки громадян, які є відвідувачами судів та користувачами судових послуг, сприятиме встановленню належної комунікації та взаємодії між судами та громадськістю, а також вдосконаленню роботи судів в цілому.

За підсумками опитування буде розроблено конкретні рекомендації щодо підвищення рівня якості надання судових послуг. Також буде оприлюднено звіт за результатами дослідження. Результати дослідження будуть презентовані в червні 2019 року.

Контакти: Наталія Єсіна, Північна правозахисна група, (095) 931-11-10, e-mail: [email protected]