SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно

SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно

99% інтернет-проектів створені для заробітку (отримання прибутку). Способи досить сильно відрізняються: це інтернет-реклама, надання послуг, продаж через інтернет, перехід з офлайн бізнесу в онлайн і т.д. Однак об'єднує всі ці способи одне: заробити на сайті практично неможливо, якщо на ньому не буде відвідувачів (трафіку).

Виділяють такі способи отримання відвідувачів на сайт:

  • з соц.мереж і месенджерів;
  • за допомогою контекстної реклами, - детальніше тут;
  • direct-трафік (прямі заходи при введенні адреси сайту в браузері або з закладок);
  • реферальний трафік (переходи з інших сайтів);
  • з пошукових систем (SEO-трафік) - частіше за все мається на увазі з Гугла і Яндекса.

Останній (SEO-трафік) є особливо популярним через свою дешевизну (якщо порівнювати з контекстною рекламою), а також довгого ефекту - сайт може отримати місця в ТОПі пошукових систем по певних запитах і триматися там тривалий час без додаткових вкладень. Це твердження є досить умовним, тому що варто враховувати ще конкурентність ніші (грубо кажучи - конкуренти не стоять на місці).

SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно - фото1

Що таке SEO-оптимізація сайту

SEO-оптимізація сайту - це комплекс дій і змін на інтернет-проекті з метою отримання ним високих позицій в пошуковій видачі, і, як наслідок, збільшення пошукового трафіку на сайті. SEO-оптимізація буває двох видів: внутрішня і зовнішня.

SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно - фото2

Внутрішня оптимізація

У керівництві для веб-майстрів від пошукових систем є досить багато інформації про те, яким саме має бути сайт, щоб "сподобатися" ПС. Якщо коротко, то можна виділити такі пункти:

  • складання семантичного ядра і проектування розділів і посадочних сторінок сайту;
  • коректність відповіді сервера (найпоширеніші коди 200, 404, 301);
  • час завантаження сайту;
  • адаптація сайту під мобільні пристрої;
  • аналіз дублів сторінок;
  • ssl-сертифікат (останнім часом - "must have");
  • тематична оптимізація (правильне використання мета-тегів, заголовків, верстки тексту, таблиць, фото- і відеоматеріалів);
  • мікророзмітки;
  • комерційні фактори (для магазинів і сайтів послуг) - асортимент товарів, наявність кошика, кнопок "купити", зворотнього дзвінка, контактів, інформації про компанію і т.д.

SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно - фото3

У конкурентних нішах тільки після повного аудиту та впровадження його рекомендацій можна розраховувати на якісь позитивні зміни в ранжуванні сайту. Однак це ще не все, тому що без зовнішньої оптимізації проект навряд чи займе топові позиції по високо і середньочастотних запитах. Якщо ви мало що зрозуміли з вищеописаного, краще звернутися до професіоналів, можна через форму на сайті. Хоча часто територіальна приналежність не важлива, тому що є можливість працювати віддалено (регіональна видача в Україні у Гугла розвинена слабо).

Зовнішня оптимізація

Під зовнішньою оптимізацією найчастіше розуміється отримання посилань з інших сайтів на наш інтернет-проект. Або більш сучасну назву - лінкбілдінг. Посилальні фактори ранжирування мають великий вплив на видачу (особливо в Гуглі), тому відділи по лінкбілдінгу є у кожного великого проекту.

SEO-оптимізація сайту: що це таке і для чого потрібно - фото4

Пошукові системи всіляко борються з торгівлею посиланнями, тому що це один із способів маніпуляції видачею. Тому ПС всіляко пессімізують і сайти, які добувають посилання нечесним шляхом (на думку ПС), і сайти, які торгують посиланнями. Таким чином, при лінкбілдінге необхідно дотримуватися здорового глузду і природності приросту посилальної маси. Тобто крім dofollow анкорних посилань необхідно використовувати безанкорні і брендові, посилання з атрибутом nofollow, посилання з соц.мереж, посилання через редирект і т.д.

Визначити потрібні пропорції тих чи інших посилань можна після аналізу конкурентів з ТОПу. Також при лінкбілдінге необхідно дотримуватися позитивної динаміки приросту посилальної маси і уникати "посилального вибуху" (одноразового великого сплеску зовнішніх посилань).

Оставить комментарий

Верх